-->

Iklan Billboard 970x250

DONGENG KANCIL KARO MUNYUK BERBAHASA JAWA

Iklan 728x90

DONGENG KANCIL KARO MUNYUK BERBAHASA JAWA




Ing sawijiné dina ing rimba, ana akèh jenisé kéwan sing urip tentrem lan akur siji lan sijiné. Kabèh kewan nduwèni panguripan lan lakuné dwé-dwé. Nanging ana siji kéwan sing anané gawé drusila lan paling licik, arané Kancil. Juligé utek lan pinteré ngomong nipu kanca. Kancil wis dikenal kaya déné kéwan sing duweni sayuto tipu daya. Nah iki sing dadi sasarane Munyuk.
Ing sawijining dina, ana Munyuk lagi pènèkan ing ngisor wit pring. Singsot karo nggawa roti. Kancil teka, weruh Munyuk sing lagi asik karo rotiné. Utek liciké muncul péngén jupuk roti kang tangan Munyuk.
"Nyuk..Nyuk..," undang Kancil marang Munyuk.
Munyuk maringi Kancil, "Ana apa Cil? Kowé ngundang aku?," takon Munyuk.
Kancil : "Nyuk.. aku wènèhi sethithik rotiné, sethithik waé aja akèh-akèh," jaluké Kancil
Munyuk : "Iya.. aku kan apikan, iki paroan karo aku,"
Kancil : "Suwun ya Nyuk... kowé pancèn apikan, nanging aku waé sing maro," jaluké Kancil.
Munyuk awèh roti nggo diparo marang Kancil lan ora nduwèni rasa curiga karo Kancil. "Iki... koparo sing adil," penjalukané Munyuk karo wènèhké rotiné marang Kancil.
Kancil maro rotiné nganggo utek liciké, siji ged siji cilik, nanging Munyuk ora ngerti. Sawisé diparo, Kancil wènèhké bagéan sing cilik marang Munyuk, bagéan sing gedhé dicekel dhéwé marang Kancil.
"Cil... kenapa bagéanmu luwih gedhé?," takon Munyuk.
Kancil : "Mréné gawa mréné, tak gawé padha.," banjur Kancil mangan sethithik rotiné sing dicekel ana tanganné, "Iki wis padha," Kancil wènèhké rotiné marang Munyuk.
Munyuk : "urung Cil!! Iku isih gedhé gonaku"
Kancil nyaut roti sing ana ing tangan Munyuk, banjur dipangan sethithik, kaya mangkono saterusé nganti rotiné entèk dipangan Kancil.
Entèk-entèkané Kancil mangan rotiné kabèh, Munyuk kapusan dening Kancil wong Munyuk sing duwèni roti malah ora mangan. Pancèn Kancil licik ora patut ditiru, urip ning masyarakat iku kudu urip bebarengan lan sinambi réwang siji lan sij. Urip bakal rukun ora kaya jaman saiki urip padha sakare dhéwé-dhéwé.

Baca Juga
SHARE
Subscribe to get free updates

Related Posts

Post a Comment

Iklan-iklan

loading...